da Dansk

Stougaards Læsøhonning – 125 g

Honning_logo_lilla_rund

Læsøhonning fra Niels Stougaard, forhandles af Katrine Klinken

Udsøgt, delikat presset og rørt lynghonning fra Læsø med guldfarve eller lys kastanjebrun. Har god lagringspotentiale.

Smag:
Smagen er aromatisk, dyb, intens, kompleks, frisk, lidt bitter og vidunderlig.

Konsistens:
Konsistensen er cremet. Ved henstand er lynghonning geleagtig, og når man rører i den, bliver den blødere (den er thixotrop).

DKK 52,00

80 på lager

Beskrivelse

Læsøhonning fra Niels Stougaard, forhandles af Katrine Klinken

Udsøgt, delikat presset og rørt lynghonning fra Læsø med guldfarve eller lys kastanjebrun. Har god lagringspotentiale.

 

Serveringsforslag:

Den komplekse smag er i sig selv meget delikat på honningmadder med smørsmurt brød, til mellemlagrede og lagrede oste, blåskimmeloste og i frugtsalater med f.eks. pærer og vindruer. Lynghonning går godt sammen med nødder, evt. ristede nødder, i cremede desserter, mørk chokolade, på vaniljeis m.m. Den fyldige honningsmag er perfekt som krydderi eller smagsforstærker til f.eks. en vinaigrette, til en salat med bitre urter eller til bagte rødbeder eller penslet på fjerkræ med sprødt skind m.m.

 

Lidt om Læsøhonning:

Alt starter en måned senere på Læsø end andre steder i landet, da her er koldt, og naturen er barskere end andre steder i Danmark. Derfor er der ikke så meget for bierne at trække på, men der er til gengæld særlige blomster. De første træk, som bierne har om sommeren, er noget, de selv spiser. En bifamilie samler op til 15 kg, ca. 12 kg honning i gennemsnit, hvilket er meget lidt. Klokkelyng blomstrer først og derefter lyngen i august, hvorefter der høstes den udsøgte honning. Honningen blev kendt under bikrigen på Læsø i 1980’erne, der handlede om at bevare den brune bi, så den ikke blev blandet med gule italienske bier. En længere strid endte med, at der på Læsøs nordøstlige spids kun måtte være brune bier i parringssæsonen. Mod vest ligger en bufferzone uden bier, som skal forhindre, at brune dronninger møder en anden slags droner (hanbier). 

 

Bearbejdning:
Presset og rørt.

Yderligere information

Vægt 240 g
Type

,

Smag

Konsistens

Bearbejdning

,

Farve

Årgang

Område

Om Biavleren

Om biavleren:

Niels Stougård er tømrer, og hans kone, Tove, er kok. De er begge biavlere og jægere.

De har både gule og brune bier, der er den oprindelige europæiske bi. De udvider i disse år deres biavl og har 12 bigårde med ca. 10 familier i hver. Der er ca. 40 familier med brune bier, der friparres og derfor ikke er registreret med stamtavle osv.

Mange af bigårdene står i Skov- og Naturstyrelsens aflukkede områder, hvor der er en vild vegetation med bl.a. lyng.

 

Niels Stougaard

Byrumhovedgade 2

9940 Byrum

DBF-kontrolnr.: 53896

Medlem af Danmarks Biavlerforening: https://www.biavl.dk

 

Fakta

Honning skal opbevares tørt, mørkt og køligt. Bør ikke udsættes for direkte sollys.
Honning har lang holdbarhed. Honning bør ikke gives til børn under 1 år honning.

Ingredienser:
Dansk lynghonning.

Holdbarhed:

Bedst før april 2022. Ofte god efter. Har god lagringspotentiale.

 

NÆRINGSDEKLARATION FOR HONNING

Næringsindhold pr. 100 g:

Energi: 1420 KJ/340 kcal.

Fedt: 0 g

Mættede fedtsyrer: 0 g

Kulhydrater: 83 g

Sukkerarter: 83 g

Protein: 0 g

Salt: 0 g

Tilmeld nyhedsbrev